Film och video

Från biofilmer med miljonpublik till en vanlig familjs julfirande under 1960-talet. I KB:s samlingar av film och video ryms både fiktion och verklighet.

Videokassetter (VHS-band) och en DVD-skiva på ett bord.

Sedan 1979 har KB samlat in film som visats eller distribuerats i Sverige. Hos oss hittar du biofavoriter som Åsa-Nisse, Det sjunde inseglet och Millennium-trilogin, men även filmer som aldrig nådde en bredare publik.

Många olika format

Förutom spelfilm har vi till exempel journalfilmer, äldre reklamfilm och videoupptagningar från svenska teatrar. Våra videofilmer finns på en rad olika typer av kassetter och skivor.

På KB finns även utländsk film som har visats på svenska biografer eller funnits på marknaden som köp- eller hyrfilm. Dessutom kan du ta del av både svensk och utländsk film som visats i svensk tv.

Film om vardag, fest och arbete

KB är även ett kulturhistoriskt arkiv för filmer från föreningar, företag, kommuner, arkiv, museer och privatpersoner. Filmerna ger bland annat inblick i hur stadsmiljöer, arbetsplatser och familjers julfiranden sett ut under olika tider.

En del av våra äldre, dokumentära filmer är fria för alla titta på via Filmarkivet.se Länk till annan webbplats..

Begränsad åtkomst

Filmer och videofilmer i KB:s samlingar kan studeras på plats hos oss, som fjärrlån på utvalda bibliotek eller med fjärraccess. För att ta del av materialet behöver du dessutom ha en forskningsuppgift eller bedriva research.

Av upphovsrättsliga skäl har vi inte möjlighet att sälja eller låna ut kopior av film och videofilmer.

Fakta om film på KB

Titanic 5340 meter

35 mm-kopian av filmen Titanic var 5340 meter lång när den skannades av KB 1998.

1896

Den äldsta filmen i KB:s samling är från 1896 och innehåller en kort sekvens från Djurgården i Stockholm.

Gosedjur ej för hemlån

Vi samlar även in filmboxar. I vissa fall kan de innehålla tillbehör, som en utgåva av "Snövit" från 2009 som innehåller figurer ur filmen som mjukisdjur.

Hitta och beställ film

Tyck till

Hjälpte den här sidan dig?